Get Amazing Stories

Get great contents delivered straight to your inbox everyday, just a click away, Sign Up Now.
E-mailadres

Bijzondere geplaatste Tieleman-keuken:  RVS keukenfront, bijzondere achterwand, RVS aanrechtblad. Een Tieleman-keuken in een historisch pand te Middelharnis met een mooi achterliggend verhaal.

Bron tekst: Wonen op Flakkee, Martijn de Bonte

Postkantoor, wat is dat? Lang geleden kwam hij er wel om een brief of een ansichtkaart te posten. Of hij liep erlangs, op weg naar de kerk waar zijn vader predikant was. Nu is het postkantoor aan de Ring te Middelharnis, dat al sinds 1979 niet meer als zodanig in gebruik is, het woonhuis van Arnold Cazander en Joline Dogterom. Een woonhuis met veel ruimte en een geschiedenis vol post, telegraaf en telefoon. Aan de buitenkant van het pand is nauwelijks iets veranderd sinds 1912, het jaar dat het verrees. De hardstenen brievenbussen zitten nog in de gevel, al zijn ze wel dicht gemaakt. Eén voor brieven en één voor drukwerk. Het statige pand op de hoek van de Ring en de Stationsweg had er overigens nog fraaier uit kunnen zien. “Er zijn twee bouwtekeningen. Naast de tekening van het gebouw dat het is geworden, is er een ontwerp met meer ornamenten. Het Rijk moest bezuinigen en koos voor de sobere uitvoering”, vertelt Cazander, die eraan toevoegt dat het ontwerp van een architect is die alle postkantoren ‘onder de rivieren’ tekende. Dit in opdracht van de Rijksbouwmeester. Aan de binnenkant is er veel veranderd. De dubbele deur is er nog. De ene deur was voor het publiek en gaf toegang tot de wachtruimte van het postkantoor. De andere deur was voor de directeur en zijn gezin, die boven het postkantoor woonden. Opvallend is verder de ingebouwde kluis, die nu een collectie dvd’s bevat, maar in het verleden vol lag met geld en waardepapieren.

Cazander wijst aan waar de wachtruimte was, met daarin de telefooncel. “Kijk, de wachtruimte is nu onze bibliotheek. Hier, in deze relatief kleine ruimte, moest je wachten totdat er een medewerker uit het kantoor naar het loket kwam.” Wat voorheen het kantoor was, is nu de woonkamer. Meer naar achteren is de bestelruimte omgetoverd tot een imposante woonkeuken. En boven, in de voormalige directeurswoning, is het slaapgedeelte van het huis.

“We hebben dit pand in 2006 gekocht. Het was daarvoor een galerie geweest. De eerste jaren woonden we boven en had ik beneden kantoor. In 2012 is het totaal verbouwd: nieuwe plafonds, vloeren, elektra, nieuw ‘oud’ glas…” Het kantoor – van Cazander Bros & Sis – is verplaatst en is nu te vinden aan de Oosthavendijk in Middelharnis.

Een postkantoor is iets van vroeger, hoewel vooral in de grote steden de ‘postkathedralen’ nog altijd een prominente plaats innemen. In de dorpen is dat anders: veelal moet je voor postzaken naar een Bruna-vestiging. Alleen postzaken, want om te telefoneren heb je allang geen postkantoor meer nodig en telegraferen is min of meer een uitgestorven fenomeen.

Knooppunt van informatie
“De jeugd weet meestal niet wat een postkantoor is”, zegt de bewoner van het Post- en Telegraafkantoor in Middelharnis. “Het is nu de Bruna of de Primera. Postkantoor, wat is dat, waar heb je dat voor nodig? Het is wel grappig om in een gebouw te wonen waarvan de functie is komen te vervallen. Op het voormalige knooppunt van informatie.” In dat knooppunt van weleer trekt een oude foto de aandacht. Het is een kiekje van een arrenslee met post voor Herkingen, gemaakt in 1940 of 1942. Bij de slee en het paard staan de directeur (zonder naam), lokettiste Berta Joppe, beambte Hartman en menner Leen Peeman. Verder vormen een postzak in de gang en een Gispen-stoel met postzakmotief nog verwijzingen naar het postale verleden van dit statige dorpspostkantoor.

Meer geplaatste Tieleman-keukens op http://www.tielemankeukens.nl/geplaatste-keukens

Fotografie:  Ella Vermaas http://www.ellavermaasfotografie.nl/

De Tieleman-keukenbrochure (inclusief smakelijke verrassing) ontvangen? Klik hier!