Get Amazing Stories

Get great contents delivered straight to your inbox everyday, just a click away, Sign Up Now.
E-mailadres

Waar kies ik voor: gas, inductie of keramisch koken?
Koken kan op verschillende warmtebronnen gedaan worden. Maar welke soorten kookplaten zijn er en waar moet ik voor kiezen? Bij de keuze van een kookplaat spelen onder andere kosten, gemak in gebruik, veiligheid en hygiëne een belangrijke rol.

Soorten kookplaten
Vroeger was er geen keuze en kookte iedereen op gas, maar tegenwoordig zijn er verschillende kookbronnen bijgekomen. Zo is er de keuze uit onder andere de volgende kookplaten: gas, elektrisch, keramisch of inductie.

Koken op gas
Koken op gas is niet alleen de oudste maar ook de meest gebruikte vorm van koken. Niet voor niets dat meer dan de helft van alle huishoudens op gas kookt. Maar waarom toch koken op gas? Het is snel, vertrouwd en zuinig.

De aanschaf van een gaskookplaat is relatief goedkoop en ook het gebruik is relatief goedkoop. Doordat in veel huizen een gasleiding aanwezig is, is het aansluiten niet al te ingewikkeld. Voor het koken op gas zijn ook geen speciale pannen nodig.

De veiligheid van gaskookplaten zijn ook aanzienlijk verbeterd ten opzichte van vroeger. Het gas kan aangestoken worden door middel van de vonkontsteking in plaats van met een aansteker of lucifer. Ook is er een vlambeveiliging ingebouwd. Wanneer de vlam gedoofd wordt, wordt automatisch de gastoevoer afgesloten.

De echte smaakliefhebbers kiezen toch vaak voor koken op gas, ook door het gebruik van de wok. Wokken is een kooktechniek die wat lastiger is met andere soorten kookplaten. Zoals iedere warmtebron, heeft ook het koken op gas nadelen. Doordat het vuur langs de pannen gaat, verlies je een deel van de warmte. Het schoonmaken van een gaskookplaat is vaak een tijdrovende klus, wat voor veel mensen een groot nadeel is waardoor ze niet voor het koken op gas kiezen.

Gas op glas
Omdat een gaskookplaat vaak lastiger schoon te maken is, zijn er tegenwoordig ook gas-op-glas kookplaten. Met een gas op glas kookplaat heeft u het vertrouwde van gas en de mooie stijlvolle uitstraling van glas. Bij een gewone kookplaat met gas branden etensresten veel sneller in. Door het glas onder de pitten branden etensresten er minder snel in en is de kookplaat gemakkelijker schoon te maken.

Gas onder glas
Om nog sneller en gemakkelijker schoon te maken is er een gas-onder-glas systeem. Onder de glasplaat zitten de keramische gasbranders waardoor er geen open vuur meer is en het dus veiliger is. De gasbranders onder het glas verwarmen de voorste twee pitten. De achterste pitten maken gebruik van de restwarmte van de voorste twee pitten. Kort gezegd, wordt het eten op de voorste twee pitten gekookt en op de achterste pitten nagegaard. De achterste pitten kunnen ook gebruikt worden om het eten warm te houden.

Gas onder glas heeft overeenkomsten met de inductiekookplaten. Het energieverbruik is net als bij keramisch koken laag, maar bij gas-onder-glas koken kan tot wel 30% op het verbruik bespaard worden.

Inductie
Een inductie kookplaat werkt door middel van elektromagnetische stralingen. Alleen de pan wordt warm en de inductieplaat blijft koud. Wanneer een pan van de kookplaat af wordt gehaald, stopt ook het verwarmingsproces. Het meest veilige van koken met inductie is het feit dat er alleen warmte kan ontstaan wanneer er een pan op de kookplaat staat. De aanschaf van een inductie kookplaat is wel duurder vergeleken met een keramische en een gas kookplaat.

Door de magnetische stralingen wordt alleen de bodem van de pan verwarmd en gaat er geen warmte verloren, wat bij andere kookplaten wel het geval is. Inductiekoken wordt ook wel turbokoken genoemd, omdat het koken erg snel gaat. Andere voordelen van inductie kookplaten zijn de nauwkeurigheid en het lage energieverbruik. Het lage energieverbruik komt doordat warmte alleen wordt opgewekt waar dit nodig is, ook als de pan niet volledig op de plaat wordt gezet. De magnetische straling zorgt ervoor dat de energie naar de juiste kookzone toegaat. Dit laatste wordt ook wel ‘panherkenning’ genoemd.

Het nadeel van deze magnetische kookplaten is dat niet alle pannen geschikt zijn voor deze kookplaten. Er zijn speciale pannen die alleen geschikt zijn voor inductie koken. Maar hoe weet ik of mijn huidige pannenset geschikt is voor mijn inductie warmtebron? Houd een magneet onder de bodem van de pan. Wanneer deze wordt aangetrokken is de pan geschikt voor de inductiekookplaat. De bodem van inductiepannen zijn vaak 4 tot 6 mm dik.

Keramisch
Net als bij inductie koken, moet ook voor een keramische kookplaat een speciale elektriciteitsgroep aangelegd worden in de meterkast. Deze kookplaten hebben een eigen elektriciteitsgroep nodig om zo veilig mogelijk te kunnen werken in de keuken.

In een keramische kookplaat zitten metalen spiralen die middels elektriciteit worden verwarmd. Het duurt vaak wat langer voordat de kookplaat is opgewarmd en ook blijft de keramische plaat lang warm na het koken. Hierdoor gaat er veel energie verloren. Het schoonmaken van een keramische kookplaat is daarentegen erg eenvoudig. De warmtegeleiding is het meest optimaal wanneer de pannen glad en vlak zijn. Pannen die gebruikt zijn op een gasfornuis, zijn vervormd en daarom niet geschikt voor een keramische kookplaat.

Blijft het moeilijk om te kiezen tussen gas, keramisch of inductie? Wij adviseren u graag bij het kopen van een nieuwe kookplaat.

De Tieleman-keukenbrochure (inclusief smakelijke verrassing) ontvangen? Klik hier!