Get Amazing Stories

Get great contents delivered straight to your inbox everyday, just a click away, Sign Up Now.
E-mailadres

Ga je voor verantwoord koken, dan houdt dat veel meer in dan alleen maar overstappen van koken op gas naar inductie. Ook ander keukenapparatuur kan duurzaam zijn, net als de manier waarop je kookt. En daarmee kun je een steentje bijdragen aan een beter milieu; koken doe je immers elke dag. Bovendien zijn apparaten die weinig verbruiken ook heel goed voor je portemonnee.

DUURZAME KOELKAST: A +++ LABEL
Keukenapparatuur is voorzien van een energielabel. Deze gaan van heel duurzaam (A+++) tot helemaal niet duurzaam (G). Hoe duurzamer je keukenapparatuur, hoe minder energie deze verbruikt. Dit is beter voor het milieu en zorgt daarnaast voor een lagere energierekening. Helemaal in combinatie met lage energietarieven. Energie vergelijk je om het goedkoopste en groenste contract te zoeken. Die is nog veel makkelijker uit te kiezen dan een zuinige koelkast. Duurzame koelkasten kunnen voorzien zijn van klimaatzones en een no-frost vriesgedeelte. Ter vergelijking: een kleine koelkast met een A+++ label verbruikt zo’n 125 kWh per jaar en een koelkast met energielabel C verbruikt al snel 540 kWh per jaar. Vaak betekent een grotere koelkast ook een hoger energieverbruik, dus het is aan te raden om een apparaat te kopen dat past bij je huishouden.

VAATWASSERS DIE WEINIG WATER EN STROOM GEBRUIKEN
Bij vaatwassers is het energielabel zowel afhankelijk van het stroom- als waterverbruik. Bij een laag waterverbruik kan een vaatwasser net zo weinig water verbruiken als wanneer je op de hand afwast, terwijl er veel meer vaat in één keer wordt gewassen. Is je vaatwasser sterk verouderd, dan is het zeker een goed idee om deze te vervangen, omdat het waterverbruik in nieuwe apparaten door de jaren heen sterk is gereduceerd. Het loont overigens om de vaatwasser pas aan te zetten wanneer deze helemaal vol is. Vaatwassers hebben vaak eco-programma’s of korte programma’s op lage temperatuur, waarop de minder vuile vaat ook uitstekend schoon wordt. De meest zuinige vaatwassers zijn zelfs uitgerust met sensoren die de belading en watervervuiling kunnen meten en daarop het programma aanpassen.

KLEINERE OVEN, BETERE TECHNIEK
Voor een duurzame oven geldt niet alleen hoe kleiner hoe lager het energieverbruik (in de meeste gevallen althans), maar hangt het uiteindelijke verbruik ook af van de technieken die zijn toegepast. Ovens die met hetelucht werken zijn sowieso het meest energiezuinig, maar ook daarin past de ene fabrikant nog nieuwere technieken toe dan de andere. Zo zijn er systemen die zorgen dat de warmte beter over de ovenruimte verdeeld wordt en zijn er zelfreinigende systemen die steeds energiezuiniger worden. Tijdens het bakken is het daarnaast verstandig om de deur van de oven zoveel mogelijk dicht te houden, waardoor deze nog energiezuiniger werkt. En ben je klaar met de oven en is deze nog warm? Zet deze in de koudere periode van het jaar dan open; zo wordt de keuken ook nog wat warmer!

ANDERE DUURZAME OPLOSSINGEN IN DE KEUKEN
Tijdens een keukenrenovatie kun je naast duurzame keukenapparatuur nog andere milieuvriendelijke veranderingen doorvoeren. Zo kun je door energie vergelijken op internet kiezen voor een energiebedrijf dat groene stroom aanbiedt. Zeker wanneer je elektrisch kookt maakt dit een groot verschil, maar ook wanneer je je stroom alleen gebruikt voor de oven en andere keukenapparatuur. Wanneer je op gas kookt kun je daarnaast ook kiezen voor groen gas, dat schoon wordt geproduceerd en hernieuwbaar is. Wel geldt; gas is vaak nog minder groen dan stroom. Maak gebruik van hoogwaardig kookgerei dat jarenlang meegaat, zoals duurzame BK-pannen. Ook accessoires voor een waterbesparende kraan of volumestroombegrenzer zijn duurzaam.

De Tieleman-keukenbrochure (inclusief smakelijke verrassing) ontvangen? Klik hier!