Get Amazing Stories

Get great contents delivered straight to your inbox everyday, just a click away, Sign Up Now.
E-mailadres

Keukenbladen zijn er in verschillende soorten, kleuren en maten. Van composiet tot glas en van RVS tot graniet. Voor iedere keuken en interieur is een passend aanrechtblad te vinden. Kies je voor een aanrechtblad van graniet, dan kies je voor een aanrechtblad dat alles behalve saai is. Tieleman Keukens is leverancier van Dekker, Van Gils en Arte keukenbladen.

Graniet of natuursteen?
Zoals een aanrechtblad ook wel een keukenblad wordt genoemd, zo wordt graniet ook wel natuursteen genoemd. Het belangrijkste punt is dat een aanrechtblad of keukenblad van graniet of natuursteen of hoe u  het wilt noemen, onmisbaar is in iedere keuken. Een aanrechtblad maakt je keuken compleet!

Het meest gebruikte natuursteen is graniet. Graniet wordt gedolven in de groeven van Brazilië, Zuid-Afrika, China, India, Scandinavië en de landen rondom de Middellandse Zee . Tijdens het ondergrondse stollen wordt graniet gevormd in grote blokken. Deze grote blokken worden in de natuursteen fabriek gesneden, geslepen en afgewerkt naar wens van de klant.

Soorten aanrechtbladen
Graniet is te verkrijgen in drie verschillende varianten: gepolijst graniet (hoogglans), gezoet graniet (zogenoemde eiglans) en gebrand graniet (antiek). Ook de randen van het blad kunnen op verschillende manieren afgewerkt worden. Er kan gekozen worden voor de volgende afwerkingen: rond, recht, papegaaienbek, facet geslepen of gefrijnd.

Omdat graniet op verschillende plaatsen wordt gewonnen, zijn er verschillende kleuren bladen. Ieder winningsgebied heeft namelijk zijn eigen kleur. En dsoordat ieder stuk graniet anders is, ontstaat er iedere keer weer een ander patroon in het werkblad. Geen enkel granieten werkblad is hetzelfde en dat maakt een werkblad van graniet zo uniek.

Gebruiksgemak van graniet
Graniet is van zichzelf zeer hard en heeft daarom een lange levensduur. Duurzaamheid vinden we tegenwoordig steeds belangrijker, ook in de keuken. Met een granieten aanrechtblad kies je voor een duurzaam blad. Het snijden van groenten op het aanrechtblad is geen probleem, want een granieten aanrechtblad is krasbestendiger dan vele andere materialen. Ook is het blad hittebestendig, maar zeer hete pannen of ovenschalen kunnen altijd beter op een onderzetter gezet worden. Er bestaat een mogelijkheid dat er anders onherstelbare schade ontstaat.

Voor welk aanrechtblad u ook kiest, ieder blad heeft voor- en nadelen, zo ook een granieten aanrechtblad. Het aanrechtblad is vlekgevoelig voor gekleurde vloeistoffen. Wanneer deze vloeistoffen niet direct worden verwijderd, kunnen ze in het blad trekken waardoor er onherstelbare schade ontstaat. Ook het gebruik van schuurmiddelen en –sponsjes wordt bij een aanrechtblad van graniet afgeraden.

Schoonmaak en onderhoud
Een aanrechtblad van natuursteen is mooi, tijdloos en uniek, maar heeft af en toe een onderhoudsbeurt nodig om de luxe en sfeervolle uitstraling te behouden. Graniet vergt over het algemeen iets meer onderhoud dan een aanrechtblad van bijvoorbeeld kunststof.

Dagelijks kan het blad schoongemaakt worden met heet water of milde schoonmaakmiddelen zoals bijvoorbeeld allesreiniger. Voor sterkere vervuiling kan Glassex gebruikt worden. Gebruik voor de schoonmaak van het blad geen schuurmiddelen en –sponsjes, want dit is niet goed voor het blad.

Graniet is niet waterdicht waardoor het keukenblad af en toe geïmpregneerd moet worden. Het wordt dan ook aangeraden om het blad eenmaal per jaar te impregneren. Maar wanneer moet het blad geïmpregneerd worden? Dit kan het beste getest worden met de druppeltest. Wanneer druppels water niet blijven liggen maar in het blad trekken, moet het blad behandeld worden. Het behandelen van het werkblad is zeer eenvoudig. Bij de aankoop van een granieten keukenblad van Arte of Dekker wordt altijd een onderhoudsboekje geleverd.

Aanrechtblad als achterwand
Een granieten aanrechtblad kan ook doorgetrokken worden als achterwand van de keuken. Zo creëert u met het aanrechtblad en de achterwand van de keuken één geheel en geeft het de keuken een nog mooiere uitstraling.

Kijk voor meer informatie op: http://www.tielemankeukens.nl/graniet-keukenblad

De Tieleman-keukenbrochure (inclusief smakelijke verrassing) ontvangen? Klik hier!