Get Amazing Stories

Get great contents delivered straight to your inbox everyday, just a click away, Sign Up Now.
E-mailadres

Groen, ofwel duurzaam is iets wat steeds belangrijker wordt en waar ook steeds meer aandacht aan wordt besteed. Op verschillende gebieden wordt gekeken hoe we duurzaam kunnen leven, zo ook bij de aanschaf van een keuken.

Wat is een duurzame keuken
Een duurzame keuken is een keuken waar gebruik is gemaakt van duurzame materialen. Hiermee draag je een steentje bij aan het milieu. Bij een duurzame keuken wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van FSC-hout. Dit hout is van speciaal gekweekt en recyclebaar hout. Dit hout komt uit bossen waar aandacht is voor de mensen en dieren die van het bos afhankelijk zijn. Bij een duurzame keuken wordt ook zorgvuldig omgegaan met de verwerking van restafval.

Duurzame keukenapparaten
Alle apparaten hebben tegenwoordig een energielabel waaraan te herkennen is hoe energiezuinig een apparaat is. Er zijn energielabels van A+++ tot en met D, waarbij A+++ het meest zuinig is. Heb je een keukenapparaat met energielabel A+++ dan verbruikt je apparaat vele malen minder energie dan een apparaat met het energielabel D.

Energiezuinige tips
Wanneer je energiezuinige keukenapparaten hebt, is het nog niet gezegd dat je 100% goed bezig bent. Door zorgvuldig met de apparaten om te gaan, help je het milieu nog een beetje meer. Onderstaand wat handige tips en weetjes om energiezuinig om te gaan met je apparaten.

Vaatwasser
Draai de vaatwasser alleen wanneer deze helemaal vol zit en kijk ook goed naar het programma van de vaatwasser. Heb je een minder vuile vaat? Kies dan voor een eco-programma of een kort programma. Deze programma’s draaien op een lagere temperatuur en verbruiken ook minder energie

Koelkast
Zet de temperatuur van de koelkast op 3-5 graden en de diepvries op -15/-18 graden. Een hogere of lagere temperatuur zorgt voor onnodig energieverbruik. De koelkast onnodig open laten staan verdubbelt ook het verbruik. Laat de koelkast daarom zo kort mogelijk openstaan.

Kookplaat
Bij het koken haal je het meest uit een inductiekookplaat. Door het magnetische veld in de kookplaat, wordt alleen hitte gecreëerd waar je dit nodig hebt. Zorg wel voor het juiste formaat pan, want anders kan er alsnog warmte verloren gaan.

Afzuigkap
Een afzuigkap zorgt ervoor dat kookgeuren uit het huis worden verdreven, maar zet de afzuigkap niet langer aan dan nodig is. Gebruik de hoogste stand van de afzuigkap ook alleen als dit echt nodig is.

Oven
Het verwarmen van de oven kost veel energie, kies daarom voor een oven die het beste past bij je huishouden. Wanneer de oven aanstaat, maak de deur dan zo min mogelijk open om te voorkomen dat de warmte wegstroomt.

Waterkoker
Een kopje thee drinken? Doe dan alleen het nodige water in de waterkoker. Ontkalk de waterkoker regelmatig, want een verwarmingselement waar veel kalk opzit doet er langer over om het water op te warmen. Om nog meer energie te besparen, is het ook een overweging om een kokend waterkraan aan te schaffen.

Duurzamer in de keuken
Met de aanschaf van onder andere duurzame apparaten ben je al heel goed bezig, maar er zijn nog maar dingen waar je op kunt letten om duurzaam te zijn in de keuken. Onderstaand een aantal handige tips om energiezuinig en duurzaam in te keuken te zijn.

  • Laat de kraan niet onnodig lopen
  • Gooi afval zoveel mogelijk gescheiden weg
  • Laat producten in de koelkast ontdooien i.p.v. vlak voor gebruik in de magnetron te ontdooien
  • Kook met het deksel op de pan en gebruik niet teveel water
  • Zet de koelkast niet tegen de radiator of vlak naast de oven
  • Gebruik een thermoskan om de koffie warm te houden i.p.v. het koffiezetapparaat aan te laten staan
  • Maak gebruik van LED lampen, deze zijn energiezuiniger en gaan niet snel kapot

 

Als we ons allemaal houden aan bovenstaande tips, zorgen we met elkaar voor een duurzamer Nederland!

Maak hier een afspraak voor uw duurzame keuken.

 

 

De Tieleman-keukenbrochure (inclusief smakelijke verrassing) ontvangen? Klik hier!